Сб. Кві 27th, 2024

Ще три роки тому керівник PR та рекламної компанії Маріан Вентура із задоволенням працював над проектами для нафтогазових компаній.

«Я відчував, що проштовхував зміни зсередини, співпрацюючи, щоб підвищити їхню прозорість і підзвітність», — каже засновник Done!, що базується в Буенос-Айресі, Аргентина.

Вона каже, що в Латинській Америці промисловість викопного палива вважається «престижною». «Вони спонсорують кожну подію або нагороду зі сталого розвитку в регіоні, і, звісно, вони є «найкращими клієнтами, яких можна мати за їхній великий бюджет».

Потім у 2019 році почуття пані Вентури почали змінюватися, коли вона вирішила сертифікувати свій бізнес як так звану організацію «B Corp». Це глобальна схема сертифікації, за якою фірми прагнуть відповідати найкращим можливим соціальним та екологічним стандартам. У результаті вона почала скорочувати кількість своїх нафтових клієнтів, але у 2021 році вона пішла ще далі.

Організація Об’єднаних Націй (ООН) визнає, що спалювання викопного палива – нафти, природного газу та вугілля – “на сьогоднішній день є найбільшим фактором зміни клімату”. Там сказано, що на них припадає «майже 90% усіх викидів вуглекислого газу».

Говорячи на цю тему ще в квітні, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш сказав, що «деякі урядові та бізнес-лідери говорять одне, а роблять інше». Він додав: «Уряди та корпорації, які займаються високим рівнем викидів, не просто закривають на це очі, вони підливають масла у вогонь».

Тим часом у звіті цього року Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату говориться, що «корпоративна реклама та стратегії побудови бренду можуть також намагатися відвернути корпоративну відповідальність». Далі в дослідженні ставилося запитання, чи потрібне посилення регулювання реклами.