Пт. Кві 26th, 2024

Що має почати полегшувати ремонт, так це нові «правила щодо права на ремонт», які набули чинності для Англії, Шотландії та Уельсу минулого літа.

Віддзеркалюючи аналогічне законодавство Європейського Союзу, яке застосовується до Північної Ірландії, вони юридично вимагають від виробників електротехніки почати продавати запчастини для покупки. Проте є винятки для смартфонів і ноутбуків.

Щоб надати людям більше впевненості в спробах відремонтувати речі, все більше людей і організацій беруть справу у свої руки та організовують «ремонтні кафе» – як у Великій Британії, так і за кордоном. Частіше вони проводяться в громадських місцях, наприклад як громадські зали, бібліотеки чи будівлі церкви, ідея полягає в тому, що люди можуть взяти з собою зламані електронні предмети, а волонтери допоможуть їх полагодити або дадуть поради.

«Йдеться не лише про те, щоб щось відремонтувати, а про те, щоб навчитися нових навичок і відчувати себе уповноваженим підтримувати власні продукти», — каже Уго Валлаурі. Він є співдиректором лондонського Restart Project.

Зараз існує близько 2400 таких ремонтних кафе по всьому світу та понад 250 у Великобританії.

На початку цього року Restart Project також запустив постійний сайт або «Fixing Factory» у Камдені в Лондоні, де волонтери ремонтують зламану електроніку людей за принципом «плати, що хочеш». Пізніше цього року планується відкрити ще один завод у Brent.