Сб. Тра 18th, 2024

Легкість та бюджетність металочерепиці зробила її лідером на ринку матеріалів для покрівлі. Оскільки в основі лежить метал, багато покупців ставлять цілком логічне питання – чи не буде він з часом іржавіти. Про те, як захистити металочерепицю від корозії та продовжити термін служби, далі у статті.

Металочерепиця є популярним покрівельним матеріалом за рахунок таких переваг:

  • Висока міцність.
  • Велика площа листів завдяки яким спрощується монтаж.
  • Невелика вага, відсутність навантаження на покрівельну систему.
  • Хороша вентиляція у підпокрівельному просторі за рахунок профільної форми.
    Широка кольорова гама.
  • Гарне співвідношення ціна-якість.

До недоліків металочерепиці належать такі характеристики:

  • Значна кількість відходів, особливо під час покриття ламаних дахів.
  • Складна обробка за рахунок допустимості виключно холодного різання.
  • Тепло, електропровідність.
  • Низька шумоізоляція.
  • Складність ремонту.
  • Поява подряпин.

Для антикорозійного захисту при виробництві матеріалу створюють тришаровий захист, який перешкоджає його взаємодії з агресивним зовнішнім середовищем.

Шари металочерепиці:

Метал
Основа матеріалу – сталеві листи різної товщини. Для бюджетних моделей вибирають сталь щільністю 0,4 мм, для середнього класу – 0,5 мм, для більш дорогих та надійних – понад 0,5 мм. Чим товщі метал, тим довше прослужить покрівля. При збільшенні товщини – понад 0,55, геометрична точність листів стає гіршою, тому оптимальні параметри – 0,45-0,5 мм.

Цинк
Металочерепиці покриваються цинком, щоб запобігти реакції металу із зовнішнім середовищем.

Цинк наноситься за допомогою гарячого цинкування – сталевий лист опускається до розплавленого цинку, який нагрівається до певної температури. Коли він вступає в реакцію із залізом, на поверхні з’являється захисна плівка, що має механічну стійкість.

Чим щільнішим буде цинковий шар, тим вище стануть антикорозійні властивості. Економія цинку призводить до зменшення терміну служби металочерепиці. За європейськими стандартами, прошарок цинку має становити 225 грам на 1 кв.метр при товщині сталевого листа – 16 мкм.

Захисний шар
Щоб захистити нанесений цинк від змивання дощовою водою, зверху його покривають захисним шаром, який складається з оксидів і фосфатів. Так вдається запобігти хімічній реакції ґрунтовки та цинку.

Грунтівка
Головне завдання ґрунтівки – запобігання появі тріщин на нижніх шарах. Також вона сприяє більш надійному та рівномірному розподілу полімерного покриття.

Покриття полімером
На зовнішній бік наноситься полімер, на внутрішню – лак. Шар полімеру захищає від механічних пошкоджень, УФ-випромінювання, природних факторів.

Щоб захистити металочерепицю від корозії, важливо вибирати матеріал із якісним базовим захистом: товщиною металу від 0,45 мм, щільністю цинкового покриття – 225 г/м2, покриттям полімером. Завдяки цьому покрівля прослужить багато років.

Вразливі місця: де з’являється корозія

Головна вимога, яку пред’являє людина до металочерепиці, – збереження функціональності, привабливості зовнішнього вигляду.

Через корозію на металевому листі може відшаровуватися полімер, що призведе до затримки вологи, появі на поверхні наскрізних отворів. Це найбільша проблема, яка може статися з металом. Трапляється подібне рідко, оскільки для металевого листа товщиною 0,5 мм потрібно багато часу, щоб він поржавів.

Більше неприємностей можуть доставляти області з іржею, яка в цілому погіршує зовнішній вигляд даху. Якщо металочерепиця поіржавіла, це означає, що обрано неякісний товар.

Причини появи корозії

Металочерепиця постійно приймає він удар агресивної середовища. Хоча дощова вода – не кислота, але при взаємодії з металом вона виконує роль електроліту, який бере участь у електрохімічній реакції.

«Зони ризику» металевого листа, які можуть бути піддані корозії:

  • Отвори для шурупів.
  • Зрізи.
  • Подряпини.
  • Заклепки.

Саме ці ділянки рекомендується одразу покривати антикорозійними засобами. Крім цього, разом з матеріалом варто замовити комплектуючі, які забезпечать щільне кріплення листа до решетування.

Спровокувати появу корозії можуть низькоякісні шурупи, гумові прокладки, не якісний покрівельний матеріал та використання болгарки для різання.

Для робіт використовують нержавіючі чи оцинковані кріпильні матеріали. Чим товщі захисний антикорозійний шар, тим краще.

За стандартами монтажні прокладки для покрівлі повинні виготовлятись з етиленпропіленової гуми, спресованої в металеву шайбу. Гумові прокладки швидко стають нееластичними та розтріскуються. У ослаблених зонах починає протікати волога, через що утворюється корозія. На хороших покрівельних шурупах є захисні прошарки з ЕПДМ-гуми, які захищають полімерне покриття від механічних пошкоджень та іржі.

З часом через УФ випромінювання колір листа може змінитися – якщо товар якісний, вигоряння відбуватиметься рівномірно, дешевий покриється плямами.

Якщо виробник при створенні виробу дотримувався встановлених технологій виробництва, то матеріал прослужить до 50 років. Крім того, термін служби впливає правильно виконаний монтаж.

На цьому сайті ви можете обрати якісну металочерепицю по хорошим цінам
https://blagosvit.com.ua/uk/category/metallocherepica-ua/. Зробіть замовлення прямо на сайті або залиште заявку на зворотній дзвінок, щоб співробітник компанії зміг оперативно передзвонити та провести детальну консультацію.