Вт. Кві 23rd, 2024

Переговори між «Газпромом» і турецької нафтогазової держкомпанією Botas про надання Туреччині знижки на газ знаходяться під загрозою зриву.

Як пише «Коммерсант», про це з посиланням на обізнані джерела повідомляє турецька газета Hurriyet.

За даними російського видання, на початку лютого міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз заявив, що сторони домовилися про зниження ціни на газ для Botas на 10,25%, але за півтора місяці компанії так і не підписали додаткову угоду до контракту. У сторін різне думка про те, до якого компонента формули повинна застосовуватися знижка: “Газпром” хоче застосувати її до контрактної ціни, а Botas – до базової.

Знижка на газ була частиною торішніх політичних домовленостей Москви й Анкари про прокладання газопроводу “Турецький потік” (потужність-63 млрд кубометрів на рік) замість скасованого “Південного потоку”.

Як зазначає «Коммерсантъ», «Газпром» досі не отримав дозвіл від турецьких властей на проектні дослідження в турецьких територіальних водах, яке необхідно для прокладання морської частини труби майбутнього «Турецького потоку».

Читайте також: Туреччина не поспішає з будівництвом “Турецького потоку”

Рішення про будівництво «Турецького потоку» було прийнято в кінці 2015 року. Тоді Росія відмовилася від будівництва газопроводу «Південний потік», який повинен був пройти по території Болгарії, Сербії, Угорщини та Словенії. Планується, що потужність газопроводу складе 63 млрд кубометрів на рік, попереднє час закінчення будівництва першої нитки газопроводу – грудень 2016 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *