Чт. Кві 25th, 2024

Російська нафтогазова компанія “Роснефть” подумує про виділення свого газового бізнесу в самостійну дочірню структуру.

Про це повідомляє Forbes з посиланням на джерела, знайомі з деталями процесу.

“Газовий бізнес “Роснефти” може бути виділений у самостійну дочірню структуру, розповіли Forbes дві людини, знайомих з деталями процесу. За їх даними, нова “дочка” може отримати назву “Роснефть газ”, а її керівником повинна стати Влада Русакова — віце-президент “Роснефти”, яка очолює департамент розвитку газового бізнесу”, – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Русакова багато років пропрацювала в “Газпромі”, а з 2003 року була членом правління монополії.

Представник “Роснефти” відмовився прокоментувати питання про виділення газового бізнесу в дочірню структуру, але джерело, близьке до компанії, підтвердило, що “ідея виділення окремих напрямків у самостійні бізнеси в компанії обговорювалася”. “Поки президент компанії Ігор Сєчін ідею газового бізнесу “активно не розглядає, хоча її дійсно багато лобіюють”, зауважує один із співрозмовників Forbes”, – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Україна проведе своє розслідування щодо Газпрому

Виділення газового бізнесу може означати, що “Роснефть” готується до скасування монополії “Газпрому” на експорт трубопровідного газу, вважає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. На його думку, скасування монополії “Газпрому” – це варіант обходу обмежень “Третього енергопакету”. Наприклад, газ “Роснефти” зможе заповнити другу половину потужності OPAL (відвід “Північного потоку”). “До речі, заповнення OPAL – це найшвидший і найдешевший спосіб скорочення транзиту через Україну”, – додав Корчемкін.

“Роснефть” – третій після “Газпрому” і “Новатек” виробник газу в Росії. У 2014 році нафтова компанія видобула 56,7 млрд кубометрів газу, а виручка газової дивізіону “Роснефти” склала 165 млрд рублів, збільшившись у порівнянні з 2013 годои на 72%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *