Вт. Кві 30th, 2024

Тисячі великих колючих рослин, схожих на кактуси, височіють із розпаленої сонцем землі, над ними спостерігають зелено-коричневі пагорби.

Коли вони досягнуть зрілості — через шість-вісім років — цей урожай, відомий як агави, збиратимуть. Рослинні серцевини будуть приготовлені, ферментовані, а потім дистильовані, щоб зробити улюблений вид алкоголю в Мексиці.

Тільки не використовуйте слово текіла, ця культура розташована в 14 000 км (8 700 миль) від Мексики в Австралії.

Текілу (і її споріднений алкоголь мескаль) можна виготовити лише в Мексиці з мексиканських агав. Натомість сік із цих австралійських рослин зрештою буде перетворено на «австралійський дух агави».

Ці агави вирощують у Квінсленді, в «сухому тропічному» мікрокліматі, між прибережними містами Ейрлі-Біч і Боуен, які розташовані навпроти островів Вітсанді.

Є й інші плантації в Новому Південному Уельсі та Південній Австралії.

Деякі інші країни також зараз вирощують агави та перетворюють їх на спиртний напій, наприклад США та Індія, але виробництво невелике порівняно з Мексикою.

Луїс Фернандо Фелікс Фернандес, президент Національної палати промисловості текіли, каже, що для іноземних лікеро-горілчаних заводів складно виготовити переконливий спиртний напій агави. Він каже, що це тому, що мексиканці ферментують агаву поколіннями, і тому вони краще знайомі з рослиною та її особливостями.

Пан Фернандес підкреслив, що його роль полягає в захисті «назви походження» текіли, у захисті культурної самобутності чогось унікального мексиканського.

«Вони [австралійці] можуть приготувати якийсь напій, але не можуть назвати його текілою, і це явно зменшує шанси на успіх, тому що сьогодні люди знають напій, який називають текілою», — каже він.