Пт. Кві 26th, 2024

НАТО засудило «небезпечну» та «безвідповідальну» риторику Росії після рішення Володимира Путіна розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі.

Організація «уважно стежить» за ситуацією і заявила, що цей крок не призведе до зміни власної ядерної стратегії.

США заявили, що не вірять у те, що Росія готується застосувати ядерну зброю.

Білорусь має довгий кордон з Україною, а також з членами НАТО Польщею, Литвою та Латвією.

Україна закликала скликати екстрене засідання Ради безпеки ООН, щоб розглянути потенційну загрозу заяви президента Путіна в суботу.

Президент Путін сказав, що Москва не передасть контроль над своїми озброєннями Мінську, і що білоруський лідер Олександр Лукашенко – твердий союзник Кремля та прихильник його вторгнення в Україну – давно порушував перед ним це питання.

Україна каже, що цей крок порушує угоди про нерозповсюдження ядерної зброї – звинувачення президент Путін заперечує, натомість порівнюючи це з розміщенням США своєї зброї в Європі.

Але в неділю НАТО назвала посилання Росії на обмін ядерною зброєю “оманливим”.

“Союзники по НАТО діють, повністю поважаючи свої міжнародні зобов’язання”, – заявила речник НАТО Оана Лунгеску.

Військовий альянс також звинуватив Росію в постійному порушенні власних зобов’язань щодо контролю над озброєннями, включно з рішенням країни призупинити дію нового договору СНО – угоди, підписаної в 2010 році, яка обмежує кількість ядерних боєголовок США та Росії та надає кожному повноваження інспектувати інший. зброї.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель закликав Білорусь відмовитися від угоди з Путіним, попередивши, що країна може зіткнутися з подальшими санкціями, якщо виконає її.

“Білорусь ще може це зупинити, це їхній вибір”, – написав він у Twitter.

Що таке НАТО і чому Фінляндія вступає?
Ніякого наступу на Україну без додаткової зброї – Зеленський
У неділю головний радник президента України Володимира Зеленського з безпеки звинуватив Росію в тому, що Білорусь стала «ядерною заручницею».

Олексій Данілов написав у Twitter, що плани Росії є «кроком до внутрішньої дестабілізації» Білорусі та прогнозує зростання антиросійських настроїв у країні.

Лідер білоруської опозиції Світлана Ціхановська, яка перебуває у вигнанні, заявила, що розміщення Росією ядерної зброї в її країні «грубо суперечить волі білоруського народу» і зробить її потенційною мішенню для ударів у відповідь.

Але Юрій Сак, радник Міністерства оборони України, сказав ВВС, що Україна звикла до ядерних загроз з боку Росії, додавши, що розміщення в Білорусі не змінить результат війни.

«Вони не можуть виграти цю війну, тому що для них вона нежиттєздатна, її неможливо виграти [і] вони не можуть перемогти Україну, тому що ми живемо з гіпотетичною загрозою можливого ядерного удару з першого дня широкомасштабного вторгнення», — сказав він. сказав.

Пан Сак зазначив, що в поведінці Росії немає нічого нового, оскільки вона розміщує військову техніку в Білорусі з початку війни у 2022 році.

Михайло Подоляк, ще один старший радник президента Зеленського, охарактеризував цей крок як “тактику залякування” і сказав, що російський лідер був “надто передбачуваним”.

Аналітики аналітичного центру США Institute for War заявили, що ризик ескалації до ядерної війни після оголошення залишається «надзвичайно низьким».

Невелика кількість оперативно-тактичних ракетних комплексів “Іскандер”, які можуть бути використані для запуску ядерної зброї, вже передана Білорусі, заявив президент Путін у своєму зверненні в суботу.

Це буде перший раз з середини 1990-х років, коли Москва розмістить ядерну зброю за межами країни.

Розпад Радянського Союзу в 1991 році означав, що зброя стала базуватися в чотирьох нових незалежних державах – Росії, Україні, Білорусі та Казахстані, а передача всіх боєголовок Росії була завершена в 1996 році.

З наступного тижня Росія почне готувати екіпажі до роботи зі зброєю. Будівництво сховища тактичної ядерної зброї в Білорусі буде завершено до 1 липня, заявив президент Путін.

Оголошення було зроблено лише через кілька днів після візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна до Москви, під час якого Росія та Китай виступили зі спільною заявою, в якій говориться, що «всі ядерні держави не повинні розгортати свою ядерну зброю за межами своїх національних територій, і вони повинні вивести всю ядерну зброю, розгорнуту за кордоном».