Пт. Кві 19th, 2024

Картину у квітні 2022 року намалювала тоді 12-річна Маша Москальова. Її батько Олексій, батько-одинак, звернувся до міської ради за порадою. Він розповів їй, що, побачивши малюнок Маші, її школа викликала поліцію.

«Поліція почала перевірку соцмереж Олексія, — розповідає мені Ольга. «А йому сказали, що він погано виховує доньку».

Послідували звинувачення. За антивоєнний пост у соцмережах Олексія оштрафували на 32 тисячі рублів (близько 415 доларів США або 338 фунтів стерлінгів на той час) за дискредитацію російських збройних сил. Кілька тижнів тому проти нього порушили кримінальну справу. Знову ж таки, антивоєнні пости лягли в основу звинувачень у дискредитації.

Цього разу Олексію загрожує можливе ув’язнення.

Зараз Олексій перебуває під домашнім арештом у Єфремова. Його дочку Машу поки що відправили в дитячий будинок. Олексію навіть не дозволили поговорити з нею по телефону.

«З 1 березня Машу ніхто не бачив, — розповідає мені Ольга Подольська, — незважаючи на наші спроби потрапити в дитячий будинок і дізнатися, як вона там.

“Російська влада хоче, щоб усі дотримувалися лінії. Нікому не дозволено мати власну думку. Якщо ви не згодні з тим, що хтось думає, то не читайте його пости в соціальних мережах. Але не саджайте цю людину під домашній арешт і їхня дитина в дитячому будинку».