Сб. Кві 27th, 2024

Голова Китаю Сі Цзіньпін зустрічається з президентом Володимиром Путіним у Москві під час своєї першої поїздки до Росії після її вторгнення в Україну.

Китай стає все більш важливим торговим партнером для Росії, оскільки він прагне пом’якшити вплив економічних санкцій, запроваджених деякими країнами у відповідь на її вторгнення.

Сполучені Штати заявили, що Пекін розглядає можливість постачання зброї та боєприпасів до Росії, звинувачення, які Китай рішуче заперечує.

Китай надає Росії зброю?
Китай розширює свої військові виробничі можливості і зараз є четвертим у світі експортером зброї.

«Китайська зброя зараз стає все більш досконалою», — каже Сімон Веземан зі Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру.

«Її безпілотники, наприклад, є однією з сфер, у якій Росія була б дуже зацікавлена».

США стверджують, що китайські фірми вже надали “несмертельну підтримку” Росії, і що у них є нова інформація, яка свідчить про те, що Пекін незабаром може надати “смертельну підтримку”.

Марія Шагіна, експерт з економічних санкцій Міжнародного інституту стратегічних досліджень, каже, що Китай відкрито не постачав Росії зброю, але, можливо, таємно продає їй високотехнологічну продукцію, яка може бути використана у військових цілях.

«Є докази того, що Китай є найбільшим експортером напівпровідників — часто через підставні компанії в Гонконзі та ОАЕ — до Росії», — каже вона.

«Деякі китайські компанії також постачають цивільні дрони, використовуючи сірий простір між військовими та цивільними цілями».

Американський Центр передових оборонних досліджень стверджує, що китайські компанії можуть надсилати Росії електронні частини для зенітно-ракетних радарів.

США також запровадили санкції проти китайської компанії, яка, за словами Вашингтона, надала супутникові зображення на підтримку російських найманців, які воюють в Україні.

США ввели санкції проти китайської фірми, яка допомагає російській Вагнеру
Що таке російська група найманців Вагнера?
Найважливіший торговий партнер Росії
Після того, як рік тому Росія вторглася в Україну, західні країни ввели суворі санкції проти Росії – заборонили імпорт нафти та експорт високотехнологічної продукції.

Багато західних фірм повністю припинили свої зв’язки з Росією, а її торгівля зі США, Великобританією та країнами ЄС впала протягом 2022 року.

Однак загальна торгівля Китаю з Росією досягла рекордно високого рівня в 190 мільярдів доларів у 2022 році, що на 30% більше, ніж роком раніше.