Чт. Кві 25th, 2024

Доля турецько-російського газового проекту «Турецький потік», який повинен доставляти російський газ в Європу буде залежати більшою мірою від позиції європейських країн, оскільки вони становитумуть більшу частину споживачів цього проекту.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав посол Турецької Республіки в Україні Йонет Дж. Тезель.

«Оскільки більша частина споживачів (“Турецького потоку” – ред.) складуть європейські країни, багато чого буде залежати від того, як вони поставляться до цього проекту», – сказав Тезель.

Він також зазначив, що, на сьогоднішній день, «Турецький потік» знаходиться на ранній стадії дослідження. «Ми домовилися визначити, цей проект здійснено, вигідний і ефективний», – сказав посол.

Разом з тим, дипломат підкреслив, що інший турецький проект з транспортування азербайджанського газу в Європу TANAP є пріоритетом для Туреччини. «Цей проект є нашим головним пріоритетом. Він буде транспортувати азербайджанський і, можливо, туркменський газ через Грузію і Туреччину в Європу. Є й інші джерела природного газу, що Туреччина використовує і може поставляти на Захід», – сказав посол.

Нагадаємо, у квітня 2014 року в результаті російської агресії проти України Євросоюз відмовився від проекту «Південний потік», який повинен був доставити російський газ в Європу. Росія також зупинила будівництво за проектом. Пізніше в грудні 2014 року російський «Газпром» і турецька компанія Botas підписали меморандум про взаєморозуміння з будівництва «Турецького потоку» – морського газопроводу з РФ до Туреччини по дну Чорного моря.

У п’ятницю з візитом у Києві перебуває президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, який візьме участь у четвертому засіданні українсько-турецької Стратегічної ради високого рівня. Сторони планують обговорити політичні питання, в тому числі Крим, а також економічну та комерційну співпрацю, енергетику, транспорт та можливі спільні проекти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *