Сб. Лип 27th, 2024

Курс рубля валиться на очах, незважаючи на те, що нафта перестала падати. Долар продається майже по 42 рубля, євро – 53. Девальвація за рік 25%, втрати золотовалютних резервів 66 млрд доларів. Чисто валютних резервів ЦБ залишилося всього 214 млрд. доларів. Решта – золото, Резервний фонд і Фонд національного добробуту.

Тепер факторами падіння рубля стала не тільки нафта, але і санкції. Через них у країні не вистачає валюти, ось вона і росте в ціні. Великим компаніям потрібно розплачуватися з західними банками. Загальний борг близько 700 млрд. доларів. Протягом року доведеться заплатити близько 100 млрд. доларів. Роснефти, наприклад, треба повернути 25 млрд. доларів. Де їх взяти? Лише купувати валюту на внутрішньому ринку. Знову ж таки це послаблює рубль.

Падіння рубля допоміг і пітерський нафтовик Сєчін. Заявивши, що йому треба дати з пенсійного Фонду Національного добробуту 2 трлн рублів, він продемонстрував країні і світу масштаб неадеквату. Ринки все зрозуміли і миттєво відреагували. Рейтингові агентства наввипередки знижують рейтинг Росії. Це прискорює втеча валюти, що також тисне на рубль.

Коротше, є Путін – ні Росії.

Борис Нємцов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *