Сб. Кві 27th, 2024

Відкритий лист від відомих осіб

Відомі урядовці, дипломати та науковці звернулись з відкритим листом до країн “Групи семи” та ЄС. Їхній основний постулат – дозволити Україні використовувати заморожені активи Росії для компенсації збитків, які вона зазнала.

Основні пункти листа

Позиція авторів

У листі автори вказують, що Україна та її громадяни являються безпосередніми жертвами російської агресії. Тому вони мають право отримати компенсацію від Росії. Активи Росії можуть стати такою компенсацією.

Ініціатор та підписанти

Ініціатором цього листа став Арсеній Яценюк. Серед підписантів також відомі особистості, як Крістоф Гойсген, Андрюс Кубілюс, Тааві Рийвас та інші.

Стан російських активів

За інформацією підписантів, на даний момент загальний обсяг заморожених російських активів становить приблизно 300 млрд євро, з яких 200 млрд розташовані в ЄС. Вони пропонують створити відкритий реєстр цих активів, де буде вказано всі деталі щодо них.

Реакція міжнародної спільноти

Нещодавно уряд Бельгії вирішив використати податкові надходження від російських активів на користь України. Однак автори листа закликають до подальших дій в ЄС та США.

Акт REPO та його важливість

В червні 2023 року в Конгресі США було представлено “Акт про відновлення економічного процвітання та можливостей (REPO) для українців”. Цей акт надає президенту США повноваження використовувати російські активи. Прийняття цього акта дозволить США та ЄС вжити додаткових заходів щодо російських активів.