Пт. Бер 29th, 2024

Світові ціни на нафту вже в цьому році можуть впасти до 60 доларів, а за песимістичними прогнозами – до 30 доларів за барель.

Такі аналітичні дані оприлюднив заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

«За нашими прогнозами, ціни на нафту можуть впасти не тільки до 80 доларів за барель, але й нижче, до 60 доларів, а, за деякими сценаріями, і до 30 доларів за барель», – зазначив Рябцев.

Хочу трошки поправити експерта. Падіння ціни на нафту до 30 дол за барель – це не песимістичні, а оптимістичні прогнози. Для Путіна і економіки Росії даний прогноз, звичайно, є песимістичним – навіть супер песимістичними. А ось для України і всього демократичного світу він, навпаки, оптимістичний.

Зокрема, нас, українців, радує такий сценарій обвалу цін на нафту у зв’язку із значним падінням в цьому випадку цін на нафтопродукти та газ, а також зниженням в цілому інфляції в нашій країні, так і за колосальної сили удару від цього по економіці Росії і, відповідно, режиму Путіна.

Хочу сказати, що я особисто сумніваюся, що ціни на нафту впадуть нині так сильно – аж до 30 дол за барель. Хоча якийсь невеличкий відсоток ймовірності для такого падіння і існує. Досить згадати, наприклад, що у другій половині 2008 року ціни на нафту впали більш ніж в 3 рази всього за кілька місяців…

Вчора колишній міністр фінансів РФ, а нині голова Комітету громадських ініціатив Олексій Кудрін на форумі Московської біржі в Лондоні висловив свій прогноз на цей рахунок. Він заявив, що барель нафти в найближчі п’ять років буде коштувати 80-85 доларів.

«Це пов’язано, насамперед, з розвитком сланцевої нафти і сланцевого газу. Газ часто є заступником нафти», – сказав Кудрін. Він також пов’язав свій прогноз з небажанням країн Близького Сходу здавати свої позиції в нафтогазовому бізнесі.

Даний прогноз Кудріна теж дуже поганий для Росії – 80-85 дол за барель, та ще на п’ять наступних років. Тоді як, наприклад, на 2015 рік в російському уряді закладають в бюджет ціну на нафту на рівні 100 доларів.

Однак мені здаються більш правильними прогнози деяких зарубіжних експертів, які вони будують, відштовхуючись від нинішньої від собівартості видобутку нафти.

Так, аналітики IHS розрахували, що навіть при ціні бареля в 57 дол за барель розробка сланцевої нафти в США залишиться беззбитковою. Хоча роком раніше компаніям потрібна була більш висока ціна – 70 дол.

У сланцевих проектів в США ще великий ресурс для підвищення ефективності проектів, підрахували в Accenture: витрати на видобуток можуть бути скорочені на 40% – наприклад, можна оптимізувати логістику і змінити взаємовідносини з постачальниками. Компанії нарощують ефективність, підтверджує управління енергетичної інформації США.

Відповідно, ціни на нафту в наступному році можуть впасти до рівня 60-70 дол за барель.

До речі, після оновлення 16 жовтня дворічного мінімуму ціни на нафту Brent на рівні 82,5 дол за барель стався значний відкат – до 87 дол за барель. Але вчора ввечері процес падіння відновився, і на дану хвилину (23 жовтня, 8.00 за київським часом) ціна Brent становить 84,6 дол за барель.

Також вчора ввечері побила нові рекорди падіння російська нацвалюта – пауза, яку рубль взяв в попередні кілька днів, виявилася не більш ніж короткостроковій перепочинком. Станом на 19:30 за московським часом курс долара до рубля досяг позначки 41,30, а курс євро підвищився до 52,31.

Економіка від Пророка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *