Сб. Лип 27th, 2024

Неспокійний спокій повертається в Ізраїль після того, як прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху оголосив, що відкладе ключову частину суперечливих планів щодо перегляду системи правосуддя.

У понеділок ввечері він заявив, що призупинить закон, щоб запобігти “розриву серед наших людей”.

Однак незрозуміло, чого досягне затримка, окрім купівлі часу.

Це сталося після посилення протестів після того, як він звільнив свого міністра оборони, який виступав проти планів.

У безпрецедентних подіях найбільша профспілка країни оголосила страйк, і ізраїльтяни спостерігали, як суспільство зімкнулося навколо них.

Від головного аеропорту до магазинів і банків – навіть у лікарнях – послуги були припинені. Скоординовані дії були розроблені, щоб відштовхнути пана Нетаньяху від просування реформ до кінця цього тижня.

Лідер опозиції Яір Лапід назвав це “найбільшою кризою в історії країни”.

Уряд, найбільш правий в Ізраїлі, прагне взяти вирішальний контроль над комітетом, який призначає суддів. Реформи дадуть парламенту повноваження скасовувати рішення Верховного суду базовою більшістю голосів і ускладнять визнання прем’єр-міністра невідповідним посаді та усунення його від влади.

Пан Нетаньяху сказав, що зміни зупинять суди, які перевищують свої повноваження, але критики сказали, що вони допоможуть йому, оскільки він стоїть перед судом за корупцію. Його звинуватили у хабарництві, шахрайстві та зловживанні довірою у трьох справах. Прем’єр-міністр заперечує будь-які правопорушення та стверджує, що є жертвою “полювання на відьом”.

Запропоновані зміни спровокували спалах гніву з боку майже всіх частин ізраїльського суспільства, включаючи частини його могутньої армії, після того як вони були оголошені 4 січня.