Пт. Кві 19th, 2024

Щодня спостерігаю за діями Степана Полторака на посаді міністра оборони. Спілкуюся – з блок-постів, по інших оперативних питань, по стратегії, по кадрам. Що можу сказати: він працює без вихідних з 8.00 до скільки треба. Це адекватна людина – а це важливо, якщо хто спілкувався з минулим міністром, той зрозуміє. Завжди передзвонює, навіть якщо не може взяти трубку – причому не тільки мені, а всім контактним особам, хто пов’язаний з фронтом і володіє частиною реальної інформації. Від питань не ховається. Працює як з військовим керівництвом, так і з командирами підрозділів, з волонтерами, журналістами, і навіть з рядовими бійцями наших підрозділів. Інформацією щодо обстановки в гарячих точках фронту володіє досконало – хоча досягти цього нелегко, тому що об’єктивну картину отримати непросто в нашій бюрократичній системі. Тому Полторак говорить з усіма, все зважує. Часу на це йде багато, але ситуація 32-го і 31-го блок-постів вирішилася саме завдяки його тверде керівництву. На всі питання, що горять він відреагувати не може. На жаль, в Міністерстві оборони відсутня система роботи як така, там все як і раніше працює за законами мирного часу. І проблема навіть не в тому, що МО працює здебільшого з 9 до 18, а в тому, що вони працюють від інструкції до інструкції. Це не вирішують люди, а функціонуючі.

Полторак розуміє, що треба наплювати на міністерські привілеї та фінансові інтереси, і створити єдину структуру управління. Він вже передав у підпорядкування Генерального штабу департамент утилізації військового майна МО і департамент озброєння МО, щоб уникнути всякого дублювання функцій і відповідальності. І це тільки початок створення єдиної системи управління. Безумовно, створення єдиної системи управління – пріоритет для реформування військового відомства.

Новий міністр уже звільнив начальника департаменту закупівель за неефективну роботу, разом з ним ще кілька чиновників і военніх, що відповідають за постачання військам.
На цьому тижні вирішується доля начальника речової служби Гуслякова він в інтерв’ю заявив, що армія повністю забезпечена теплими речами. Тепер до кінця тижня буде підготовлена доповідь про реальної забезпеченості військ, за підсумками доповіді буде прийматися кадрове рішення.
Полторак карає насамперед за брехню. за те. що в Міноборони занадто багато не звикли відповідати за взяті на себе зобов’язання і браво рапортувати про те, що не зроблено.

Створив план поставок військової техніки, розписаний по всім заводам – раніше такий план взагалі не існував.
Вивчає можливості мобілізації ресурсів МО. Чому, наприклад, 125 військових підприємств не приносять ніяких доходів. Розробляє програму як негайно почати будувати житло для військовослужбовців.
На цьому тижні можна очікувати нових серйозних контрактів на закупівлю пріоритетних видів оснащення збройних сил.
Настільна книга Полторака – аналіз всіх реформ усіх міністрів оборони за 23 роки – вивчає, щоб не повторити помилок, і щоб не винаходити велосипед, щоб довести до кінця розпочате.
Я постарався донести міністру пріоритетність насамперед кадрової проблеми, проблеми роботи з особовим складом. Необхідність висунення на керівні посади не тих, хто давно сидить у кріслах і посадах, а тих, хто на фронті і в АТО довів свою компетентність і ефективність. Розповідав про некомпететных командирів, які займають посади всупереч будь-яким втрат і невдач, і про справжніх офіцерів, які не отримують ніякого просування по службі. Про реальних героїв, які не мають ніяких нагород. Про деяких генералів, обвішаних нагородами, які не мають елементарних військових знань і кругозору для своїх високих посад. Це соромно для суспільства і дуже шкідливо для обороноздатності держави.

Міністр прийняв рішення про заміщення для початку 53 посад в апараті МО фронтовими офіцерами.
І запропонував мені, оскільки я пишу про різних бойових частинах, створити волонтерську ініціативу щодо нагородження та просування по службі відзначилися українських воїнів.
Вважаю, що створення нової української армії необхідно починати саме з створення компетентного і професійного офіцерського і сержантського корпусу.
Одночасно з кадрами буду пропонувати створення сучасних навчальних центрів для підготовки солдатського і серантского складу, нових програм бойової підготовки, нових інструкторських кадрів.

А найбільш досвідчені і підготовлені офіцерські та сержантські кадри. мотивованих солдатів-добровольців, необхідно зосереджувати в бригадах постійної готовності, ударних частинах, укомплектованих повністю на контрактній основі.

Але про деталі реформи Міноборони і збройних сил напишу трохи пізніше – підготую більш об’ємну статтю з урахуванням реалій сьогоднішнього дня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *