Пт. Кві 26th, 2024

До обвалу гривні призвели війна, спекуляція і паніка – Яценюк
Український прем’єр вважає, що до обвалу гривні на валютному ринку призвели війна, спекуляція і паніка.

Таку точку зору висловив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у п’ятницю в ефірі ” ШустерLive, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Депозити зняли. У банку грошей немає. Виникає криза ліквідності. Виникає ситуація, коли війна, спекуляції на валютному ринку і паніка довели курс до 16-ти », – зазначив прем’єр.

За його словами банківської системи України вивели вже більш 20% всіх депозитів, а причина – в панічних настроях серед громадян: «Людина бачить, що в країні війна, людині страшно, він знімає гривню або долар, і всю цю гривню змінює на долар, а долари складають у клітинках банків і чекають, коли ситуація стабілізується, і потім їх з підвалу банку винесуть наверх».

«У першу чергу Національний банк зобов’язаний невідкладно навести порядок у валютному контролі», – зазначив Яценюк.

Читайте також: Економічне зростання можливе не раніше 2016 року – прем’єр-міністр

За його словами, валюта в країні все ж затримується, оскільки імпорт за останній час знизився на 30%, а це, в свою чергу вказує на можливості стабілізації валютного ринку.

Крім того, для врівноваження валютного ринку, вважає Яценюк, потрібно продовжити впровадження реформ, яких від України вимагають міжнародні фінансові установи.

«Звичайно треба отримати транші від Міжнародного валютного фонду, а задурно там грошей ніхто не дає», – зазначив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *